Måla kakel i köket, går det?

Vi var så otroligt trött på det mörka, moderna kaklet vi hade i köket, men var inte riktigt beredda på att riva ner det och sätta upp nytt.

Så vi forskade lite i om det var möjligt att måla kaklet i köket. Och det verkade det vara. Resultatet blev fantastiskt bra!

Måla kakel i köket, så gjorde jag.

1. Först rensade jag köksbänken så den var helt ren på grejer.

Måla kakel i köket

2. Sen rengjorde jag kaklet noggrant, först med målartvätt och sen med kalkborttagning för att få bort det sista av smutsen. Jag passade även på att tvätta bänkskivan, vilket verkligen behövdes även det.

3. Sen tejpade jag efter kanterna och målade hela ytan med en matt hästgrund från Beckers. Den lilla burken jag hade räckte gott och väl.

Måla kakel i köket

4. När det hade torkat så var det dags att lägga på första lagret av en helblänk, vit lackfärg. Även den från Beckers. Jag använde en liten pensel i kanterna och en lite, fin roller för de större ytorna.

Måla kakel i köket

5. Efter ett par varv, med torktid (läs på burken) så var det klart.

Måla kakel i köket

6. Sen la jag på ny silikon då den gamla var delvis övermålad men även mörkgrå. Vi ville ha vit.

Måla kakel i köket

9. Och här kommer före & efter-bild.

Måla kakel i köket Måla kakel i köket

Vi tänkte först byta ut den mörka bänkskivan också, men efter att kaklet var målat så insåg vi att det skulle bli på tok för ljust, med vitt kakel, ljus bänkskiva och vita skåpsluckor. Nu blev det perfekt.