För ett par veckor sedan började jag fundera på om det skulle vara värt att göra eget snus. Jag kollade upp vad man skulle landa på för pris/dosa, tog det billigaste alternativet jag hittade jag lade en beställning. Det blev Prillan Original från Snusbolaget.se. 410:- inkl smaksättning, extra Glycerol för att få ett mer lättbakat snus, samt frakt. Då dom skriver på sin sida att satsen ska ge 60 dosor så ger det ett pris/dosa på drygt 7 kronor. Alltså 50 kronor lägre än t ex. Ettan Lös.

Prillan Original

Det var självklart att detta var värt att pröva.

Snusbolaget

Snusbolaget.se har bra priser. Förutom dessa prisvärda (återkommer till detta) snussatser, så kan man t ex. köpa en stock Ettan Lös för 469 kronor, eller varför inte en stock Kronan Portion för 215 kronor. Köper du fler stockar av samma sort så får du även mängdrabatt samt fri frakt om du beställer för över 995 kronor. Ibland kör dom även en drive då dom sänker kostnaden du måste uppnå för att få det fraktfritt.

Tillagning

Jag följde receptet till punkt och pricka. Tog exakt mängder vatten som stod på receptet, vissa tar lite mindre vatten, men jag gjorde exakt som det stod.

Man får 2 bunkar fulla med råtobak. Dessa 2 bunkar hällde jag ner i en vanlig hink. Blandade till de ingredienser som skulle ner i första fasen. Gick ut på altanen och började blanda ihop detta med en elvisp. Ett tips här kan vara att köpa en ny elvisp och använda den gamla för snusbakning. Svårt att få elvispen helt ren efter allt vispande. Och vispa kommer du att få göra.

Sen tillbaka i bunkarna med snuset. Packa ihop det lite lätt och sen in i ugnen i 90 grader i 24 timmar. Ett tips för bakningen i ugnen kan vara att slå in bunkarna i stekpåsar då det kommer att lukta en del. Jag gjorde inte detta, men jag tyckte ändå inte att det luktade allt för mycket. Och för 7 kronor/dosa så får det gärna lukta lite tobak i huset ett tag.

IMG_1646

Efter 24 timmar

När det gått 24 timmar så tar man ut bunkarna med Prillan Original ur ugnen och häller ner snuset i hinken igen. Ner med de ingredienser som ska i enligt receptet och så fram med elvispen igen. Ett tips som jag läste om i kommentarerna hos Snusbolaget.se var att vispa tills du blir less och då vispa lite till.

Sen tillbaka i bunkarna och så in i ugnen igen. Nu är det bara 12 timmar kvar.

Efter 12 timmar

Ett annat tips kan vara att inte börja med detta vid 17:00 på eftermiddagen eftersom det innebär att du måste upp vid 5-tiden på morgonen vid denna fas. Lyckligtvis ska du bara ta ut det ur ugnen och låta det svalna. Så inget större arbete krävs vid denna tidpunkt.

När det svalnat så är det dags att ev. smaksätta ditt snus, och även hälla i Glycerolet. Sen ska det vispas igen. Och här tror jag det kan vara värt att lägga lite extra tid på vispningen. Jag gjorde inte det, utan fick ta ut allt ur kylen vid ett senare tillfälle och vispa lite extra.

När satsen är färdigblandad så packas det ner i bunkarna igen, in i kylen och låt det stå i 5-7 dagar enligt receptet. Jag hade svårt att hålla fingrarna i styr och började snusa detta efter bara en dag. Men det smakade bra.

Snusupplevelse

Detta är helt klart värt att pröva. För det otroligt låga pris/dosa fungerar Prillan Original verkligen bra. Luktar jag på mitt snus idag, och jämför med t ex en dosa Granit Lös som jag snusade tidigare, så känner jag hur otroligt mycket parfym vanligt köpesnus luktar. Mitt Prillan Original luktar tobak.

Eftersom detta var första gången jag bakade eget snus så fick jag göra en del korrigeringar efteråt. Eftersom jag tog en extra påse Glycerol så blev det lite för blött i mitt tycke. Och det blev också lite svårt att få upp snusen hel ur dosan. Så det jag fick göra var att ta ut snuset ur kylskåpet och börja vispa. Jag hällde även i ett par matskedar potatismjöl för att försöka binda ihop det lite mer. Det lyckades och nu är jag otroligt nöjd med resultatet.

Inför nästa beställning

Inför min nästa beställning från Snusbolaget.se så kommer jag att beställa Prillan Original igen. Men jag kommer inte att beställa en extra påse Glycerol. Istället kommer jag att beställa Specialstärkelse då det ska hålla ihop snuset lite bättre.

Betyg

Betyget då? Det går inte att ge annat än 5 snusmumrikar av 5 möjliga.

snusmumriksnusmumriksnusmumriksnusmumriksnusmumrik

Vill ni göra en egen beställning så använd denna länk så får ni 50 kronor att handla för.