Anders Nilsson är 34 år med rötterna i den lilla byn Gällö i Jämtland. Sedan 2010 bor han dock i Stockholm där han förutom att sitta och skriva musik i sin studio, även pluggat filmvetenskap.

När började du skriva låtar och varför började du?

Redan på 1990-talet hade jag börjat fippla med musikprogrammet Cakewalk till PC, men det var någon gång i början av 2000-talet som jag började skriva låtar mer “på riktigt”. Det var helt enkelt väldigt roligt och jag upptäckte att jag hade en fallenhet för det. Jag skrev väldigt många låtar mellan 2001-2003 och hade min första utgivning 2004, en singel med ett pojkband i Asien. Har sedan dess kämpat på men det är först nu som det känns som att det börjar lossna ordentligt. Trägen vinner.

anders nilsson 3

Finns det några bra utbildningar för någon som skulle vilja lära sig lite om musikbranschen och låtskrivandet?

Jag är visserligen väldigt partisk, men som gammal elev på Musikmakarna i Örnsköldsvik vill jag lyfta fram den utbildningen som en utmärkt plattform för nya låtskrivare och producenter. Att under två års tid ha obegränsad studiotid och samarbeta med likasinnade var fantastiskt.

Har vi hört något du skrivit i t ex. radion?

Just nu har jag en låt ute som verkar gå bra i belgisk radio, Lie Machine med Jelle van Dael, som jag skrivit med min kollega Tara Nabavi. Här i Sverige har jag dock ännu inte fått någon radiohit och som det ser ut inför nästa år är det främst i utlandet jag kommer att få ut låtar.

anders nilsson 2

Hur får du inspiration till dina låtar?

Hmm…klurigt det där. Ibland blir man inspirerad enbart av att samarbeta med någon, t.ex. om man skriver till något särskilt projekt, eller jobbar direkt med en artist. Ibland uppstår låtidéer av att man bara sitter och spelar och sjunger för sig själv.

Vilka är dina närmaste mål med låtskrivandet?

Ett långsiktigt mål är att till sist kunna leva på det, men det är få förunnat att helt och hållet leva på att skriva musik. Som kulturarbetare får man vara beredd att göra olika saker för att få det att gå runt. Ett mer närliggande mål är att få ännu större ruljans på utgivningstakten, dvs få fler låtar utgivna. Det har varit en produktiv höst och nästa år ser lovande ut.

För många år sedan var du med i Kanal 5 och tv-programmet Hitmakers. Berätta om det.

Det stämmer. 2008 medverkade jag i Hitmakers, en slags talangtävling för låtskrivare. Låten Hold On som jag hade med där, skriven med kollegan Andreas Bygdell, var först tilltänkt för bandet Lovestoned. Det blev inte av, så till sist släppte jag låten själv med bandet Hall of Faim. Tvyärr blev det ingen andra säsong av Hitmakers. Formatet var kanske lite för otydligt men det är alltid roligt med alternativ till artistfokuserade tv-program som Idol. Idén med Hitmakers var ju att lyfta fram kreatörer bakom kulisserna, sånt är ju positivt.

Har du någon relation till Thorsten Flinck?

(Denna fråga togs från en intervju jag hittade på nätet med Thomas G:son. Tyckte den passade in även  i denna)

Haha, det var en random fråga. Nej, tyvärr har jag ingen relation till den store Thorsten Flinck, men hade jag haft det hade jag gladeligen bjudit på en anekdot eller två.

anders nilsson 1

För ett antal år sedan var du med i det jämtländska dansbandet Gimrings. Ingen längtan till att stå på scenen igen?

Visst finns det en sådan längtan. Jag har tidigare släppt en EP i eget namn, samt en EP med LDOD, ett RnB-band jag är med i som numera ligger lite på is. Framöver kommer jag dyka upp som sångare på några enstaka släpp. Jag håller även på med ett soloprojekt där jag skyndar långsamt. Vi får se vart det barkar.

Här avslutades intervjun lite tvärt då jag, Andreas, var tvungen att springa iväg och hoppa på en båt med hårdrocksbandet Sabaton. Men en vacker dag kanske ni hör honom, Anders, eller något av hans alster på radion. Eller någon annan stans.

Bilden på Anders Nilsson är tagen av Kevin Luck Photography.

Detta inlägg ingår i serien 36 saker jag kommer att skriva om de kommande 36 dagarna.