Kärt barn har många namn. Vad som menas men dessa omskrivningar är inget konstigt egentligen. Det är en riktig crosscountry cykel med större hjul än normalt. 26″ har länge varit standard på mountainbikes men nu har ändrade körvanor skapat ett behov som 29er cyklarna har skapats för att tillgodose.

Vilket behov kan man då fråga sig.  Många cyklister tränar eller motionerar på sina favorit grusvägar och stigar samtidigt som de varierar sig med lite längre exkursioner ut i blåbärsriset när andan faller på.  Då behöver man en cykel som är stark och tålig som en mountainbike. Geometri som tar sig fram och även är flexibel så man kan både ta sig över saker och knixa runt saker som är i vägen. Stora hjul som är lättrullade och snabba men samtidigt har grepp.

Cyklarna på den här sidan är byggda att klara allt som en 26″ cykel klarar men de är snabbare och har bättre grepp. Enligt tester som är utförda av Pepperdine universitetet i USA så klättrar en 29″ 6% snabbare och är 3% snabbare på en crosscountry bana än motsvarande 26″ modeller.

Några snabba fördelar:

– Bättre angreppsvinkel än 26″. Rullar lättare över stenar och stockar.
– Mindre risk att fastna i gropar. Påverkas mindre av bulor och ojämnheter
– Större handavtryck. Bättre grepp och sjunker inte lika lätt där det är mjukt
– Lägre tyngdpunkt
– Mer rörelseenergi vilket betyder mer fart
– Tar allt från smala racerdäck upp till breda MTB däck

Har ett stort sug efter en ny cykel i sommar. Snubblade på detta. Tydligen så är detta något nytt. Kanske värt att kolla upp.

Annars så har förkylning stoppat mig från att träna så som jag hade velat denna vecka och i dag sätter vi oss i bilen för att åka till Östersund och Farmors begravning imorgon.

Hade bokat och betalat biljetter till Stockholm för att besöka Johan och Vildmarksmässan, men det blir då inte av. Som jag har förstått det så verkar det inte vara omöjligt att få tillbaka pengarna för flygbiljetten. Ska ta kontakt med Malmö Aviation efter helgen och se om det går att lösa. Är ju ändå 1300:- det handlar om.