LIFE OF RDNY

#life

Göra eget snus – Mitt recept

Köper jag köpesnus så ligger mina snuskostnader på ungefär 3500:-/månad. Men när jag började göra eget snus, ligger mina snuskostnader på ungefär 500:-/månad.

Jag köper alla ingredienser via Snusbolaget.se och min inköpslista ser ut som följande. Inkl. dagens priser.

1st Snussats Prillan Original 249:-
1st Snusarom Gruv Mix 35:-
1st Glycerol 29:-
1st Gummi Arabicum 95:-
1st Specialstärkelse 49:-

Dom 2 första ingredienserna är väl ganska klara vad dom är för något. Råtobaken och så smaksättaren. Gällande smaksättaren så finns det en hel del att välja bland. Jag har fallit för just denna, men brukar byta ibland. Se om du hittar någon du skulle gilla.

– Glycerol tillsätter du för att få ett fuktigare snus.
– Gummi Arabicum gör snuset fastare.
– Specialstärkelsen ger fasthet för snus som inte håller ihop så bra.

Så hur gör jag då mitt snus?

Efter snart ett år av att göra eget snus så tycker jag nu att jag har kommit fram till det bästa receptet.

Göra eget snus.

Jag följer det recept som följer med för att göra eget snus, men lägger till lite saker i sista skedet. Det är där Glycerolen, gummit och specialstärkelsen kommer in.

  1. Sätter ugnen på 90 grader. Temperaturen bör inte stiga över 90 grader.
  2. Kokar upp 1 liter vatten i vattenkokaren och häller upp det i en tillbringare. Häller sen i påse nummer 1. Det är en påse som följer med snussatsen och innehåller natriumklorid. Se till så att allt löser sig i tillbringaren.
  3. Häller ner råtobaken i en hink och häller över natriumkloridblandningen.
  4. Nu kommer elvispen in. Blanda snuset noga med elvispen. Ju längre du kör med elvispen desto bättre är det.
  5. Häll sen upp snusmassan i de 2 burkarna som följer med. Platta till med en sked, inte för hårt men så det blir en fin yta. Och sätt på locken.
  6. Ställ sen in i ugnen och här ska nu snusmassan stå i 24 timmar.
  7. När det gått 24 timmar så tar du ut snuset ur ugnen och häller ner det i hinken igen.
  8. Koka upp 5dl vatten och häll det i tillbringaren. Tillsätt påse nummer 2 som innehåller natriumkarbonat och vispa det så det löser sig ordentligt.
  9. Häll ner natriumkarbonatblandningen i hinken och ta fram elvispen igen. Vispa, vispa, vispa.
  10. När du känner dig nöjd häller du tillbaka snusmassan i burkarna igen. Platta till lite lätt med en sked och sätt på locken.
  11. Tillbaks i ugnen med snusen och nu ska det stå inne i 12 timmar.
  12. Efter 12 timmar tar du ut snuset och låter det svalna.
  13. Häll ner snuset i hinken och tillsätt påse nummer 3. Detta är Glycerol, den påse jag köpte är extra för att få det lite fuktigare.
  14. Fram med elvispen och vispa, vispa, vispa.
  15. Sen häller jag ner lite mindre än halva den extra påse Glycerol jag köpte och vispar.
  16. Tillsätt 3 msk specialstärkelse och 3 msk gummi. Vispa, vispa, vispa.
  17. Skulle snuset nu kännas lite för fuktigt så tillsätter jag ungefär 0,5 msk potatismjöl.
  18. Vispa lite mer bara för att det är bra att vispa.
  19. Ner med snuset i burkarna igen och in i kylskåpet.
  20. Nu är snuset färdigt men det kan ta ett par dagar innan det har fått sin rätta karater och mognad. Men det är gott!

 

 

1 kommentar

Kommentera

© 2017 LIFE OF RDNY

Tema av Anders NorenUpp ↑