Ett par gånger har jag försökt mig på att laga Per Morbergs lasagne efter recept. Det har gått fantastiskt bra och det har smakat gudomligt!

I detta inlägget tänkte jag lära ut hur du kan tillaga denna fantastiska lasagne själv.

Per Morberg använder sig av både högrev och sidfläsk i sin lasagne. Jag använder istället färdigmalt köttfärs och bacon istället för sidfläsk. Nästa gång jag lagar den ska jag nog använda mig av sidfläsk istället. Men bacon fungerar precis lika bra.

Vad du behöver för att laga Per Morgbergs lasagne:

500 g köttfärs eller högrev att mala
100 g champinjoner
100 g rökt sidfläsk eller bacon.
1 burk passerade tomater (400-500 g)
1 dl tomatpuré
4 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk smör
salt
svartpeppar
100 g prästost att riva

10 st lasagneplattor (gröna)

För bechamelsåsen behöver du:

7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
Muskotnöt(riv några drag)
peppar
salt

Så här går du tillväga:

1 Skär sidfläsket och chapinjonerna fint.
2 Finhacka vitlöken.
3 Fräs köttet i en panna med smör tills det blir brynt.
4 Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt.
5 Avsluta med att ha i tomatpurén.
6 Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten.
7 Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
8 Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.

Bechamelsås:

9 Värm upp grädde och mjölk.
10 Smält smöret i en annan kastrull och pudra över mjölet.
11 Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.
12 Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint.
13 Slå i resten och vispa om.
14 Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.
15 Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.

Ta en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten.

Lasagne:

16 Varva med ett lager bechamelsås och riven ost och ett lager med köttfärs.
17 Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta lasagnen med ett sista lager av köttfärsås, bechamel samt ost.
18 Sätt in i ugnen och grädda din lasagne i 20-30 minuter i 200 grader.

Detta inlägg ingår i serien 36 saker jag kommer att skriva om de kommande 36 dagarna.